fredag 6 april 2012

Rysk påskmat -favorit i reprisPaschan i sin proffsform (går lika bra med ett durkslag), detta är en fantastiskt god efterrätt!

Denna rätt kallas för Pascha och är den mest centrala maten på det ryska påskbordet efter äggen... Ordet Pascha betyder också påsk på ryska.

Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. Pasha, kulitj och ägg är de vanligaste rätterna i en rysk korg. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja. Även om den ryskortodoxa påsken och den protestantiska och katolska påsken inte infaller under samma tidpunkt i år kan det vara lite skoj för er att prova lite rysk påskmat, tänkte jag. Skoj med lite nytt!

Här kommer mitt recept
100 g smör
1 kg kvarg
3 äggulor
¾ glas socker
½ glas russin
Hackade nötter, rivet apelsinskal fr en apelsin, äkta vanilj stång (anv de svarta kornen i innanmätet), ytterst lite kanel
2,5 dl smetana (20%), eller vispgrädde

Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka. Lägg till frukterna och nötterna. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist smetana (den ska vispas). Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en gasbinda så att vätska kan droppa bort. Låt stå i kylskåp ett dygn. 
Använd pashaform om du har. Fyll pashaformen av trä med smeten ett par timmar före servering för ett vackert mönster


Hittar ni inte Kvarg i mjölkdisken kan ni göra den själv: köp 2 l filmölk och ställ in filmjörksförpackningen oöppnad i ugnen i några timmar, öppna och sila genom gasväv så att vätskan försvinner...vipps så har ni Keso-Kvarg! Det är så man ska göra egentligen-inte köpa färdig kvarg!

2 kommentarer:

♥•.¸(¯`'•.¸ Double J CherryCoke¸.•'´¯)¸.• ♥ sa...

Hey you! Taggat dig för 11 question :D http://www.doublejcherrycoke.com/2012/04/taged-to-11-question-by-finaste-june.html Fast svara bara om du har tid och lust :D Kram! / Jennie

YoKo - Liten Anna sa...

ok...väntar på den !

Kramis

http://rpc.twingly.com/

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

bloggportalen.aftonbladet.se