Borsj - eller de vackra ryskornas smala hemlighet

Min svärmor lärde mig att laga Borsj (eller som det i Svedala kallas: Borsjt ) första gången vi träffades och det receptet minns jag in i minsta detalj! Jag var så fashinerad över hur exakt man skulle göra allting, från hur man skulle skiva rödbetorna till i vilken ordning de olika ingredienserna skulle tillagas.



Borsjen är fantastiskt mustig, god och mättande trots att den är kalorisnål. Jag föredrar svärmors vegetariska variant med rödbetor (svar: nej, Borsj BEHÖVER inte innehålla rödbetor!!!).

Här kommer min ryska svärmors borsj (борщ):

Ingredienser:

3 msk olja
2 gullökar
1/4 vitlökshuvud
5 rödbetor
2morötter
5 potatisar
1/2 röd paprika
4 tomater
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
(1 buljongtärning)
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 msk pressad citron
2 krm dillfrön
1 krm dill
2 vårlökar (går att ersätta med lite purjulöksblast)
2 l vatten



Finhacka gullöken och stek den i oljan på låg temperatur i en stor kastrull (rymmande ca 4 liter) tills den blir lite genomsinlig, under tiden kan du hacka vitkålen i strimlor om ca. 0,5cmx3cm. Häll i vitkålen när löken är genomskinlig och stek dessa tillsammans tills vitkålen blir genomskinlig.

Hacka under tiden hälften av rödbetorna i milimetertunna strimlor om 0,5cmx3cm, morötterna halveras och hackas i halvmånar som är ca2 mm tunna. Häll i kastrullen och stek i 10 minuter. Dela och hacka under tiden potatisarna i halvmånar, riv resten av rödbetorna, finhacka paprikan, hacka tomaterna i 0,5x0,5 cm kuber och häll i kastrullen tillsammans med passerade tomaterna, 1 liter vatten, buljongen, salt, peppar, lagerblad, dillfrön och de pressade vitlökarna. Låt koka i 20 min. Häll sedan i finhackad dill, citron, finhackad vårlök och 1 liter vatten till. Låt koka i 20 minuter.

Serveras med creme fraishe.

Kommentarer

Anonym sa…
Åhhh måste jag testa tack : ) Jag bodde i Moskva sep 2009-dec 2010 min sambo jobbade på IKEA och hela familjen följde med spännande! kram Sofia
Yoko sa…
Oj, vad spännande! Gillade du Moskva? Jag har hört av ryssar att Moskva är den hårdaste staden att bo i.