Rysk пасха pascha -en fantastiskt god efterrätt...lite grann som söt färskost med nötter och frukt


Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. Pasha, kulitj och ägg är de vanligaste rätterna i en rysk korg. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland är pasha ordet för både själva påskhögtiden och maträtten som äts under påsken.


100 g smör
1 kg kvarg
3 äggulor
¾ glas socker
½ glas russin
Hackade nötter, rivet apelsinskal fr en apelsin, äkta vanilj stång (anv de svarta kornen i innanmätet), ytterst lite kanel
2,5 dl smetana (20%), eller vispgrädde

Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka. Lägg till frukterna och nötterna. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist smetana (den ska vispas). Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en gasbinda så att vätska kan droppa bort. Låt stå i kylskåp ett dygn. 
Använd pashaform om du har. Fyll pashaformen av trä med smeten ett par timmar före servering för ett vackert mönster


Hittar ni inte Kvarg i mjölkdisken kan ni göra den själv: köp 2 l filmölk och ställ in filmjörksförpackningen oöppnad i ugnen i några timmar, öppna och sila genom gasväv så att vätskan försvinner...vipps så har ni Keso-Kvarg! Det är så man ska göra egentligen-inte köpa färdig kvarg!

Kommentarer