Borsj - eller de vackra ryskornas smala hemlighet
Min svärmor lärde mig att laga Borsj (eller som det i Svedala kallas: Borsjt ) första gången vi träffades och det receptet minns jag in i minsta detalj! Jag var så fashinerad över hur exakt man skulle göra allting, från hur man skulle skiva rödbetorna till i vilken ordning de olika ingredienserna skulle tillagas.
Borsjen är fantastiskt mustig, god och mättande trots att den är kalorisnål. Jag föredrar svärmors vegetariska variant med rödbetor (svar: nej, Borsj BEHÖVER inte innehålla rödbetor!!!).
Här kommer min ryska svärmors borsj (борщ):
Ingredienser:
3 msk olja
2 gullökar
1/4 vitlökshuvud
5 rödbetor
2morötter
5 potatisar
1/2 röd paprika
4 tomater
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
(1 buljongtärning)
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 msk pressad citron
2 krm dillfrön
1 krm dill
2 vårlökar (går att ersätta med lite purjulöksblast)
2 l vatten
Finhacka gullöken och stek den i oljan på låg temperatur i en stor kastrull (rymmande ca 4 liter) tills den blir lite genomsinlig, under tiden kan du hacka vitkålen i strimlor om ca. 0,5cmx3cm. Häll i vitkålen när löken är genomskinlig och stek dessa tillsammans tills vitkålen blir genomskinlig.
Hacka under tiden hälften av rödbetorna i milimetertunna strimlor om 0,5cmx3cm, morötterna halveras och hackas i halvmånar som är ca2 mm tunna. Häll i kastrullen och stek i 10 minuter. Dela och hacka under tiden potatisarna i halvmånar, riv resten av rödbetorna, finhacka paprikan, hacka tomaterna i 0,5x0,5 cm kuber och häll i kastrullen tillsammans med passerade tomaterna, 1 liter vatten, buljongen, salt, peppar, lagerblad, dillfrön och de pressade vitlökarna. Låt koka i 20 min. Häll sedan i finhackad dill, citron, finhackad vårlök och 1 liter vatten till. Låt koka i 20 minuter.
Serveras med creme fraishe.
Borsjen är fantastiskt mustig, god och mättande trots att den är kalorisnål. Jag föredrar svärmors vegetariska variant med rödbetor (svar: nej, Borsj BEHÖVER inte innehålla rödbetor!!!).
Här kommer min ryska svärmors borsj (борщ):
Ingredienser:
3 msk olja
2 gullökar
1/4 vitlökshuvud
5 rödbetor
2morötter
5 potatisar
1/2 röd paprika
4 tomater
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
(1 buljongtärning)
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 msk pressad citron
2 krm dillfrön
1 krm dill
2 vårlökar (går att ersätta med lite purjulöksblast)
2 l vatten
Finhacka gullöken och stek den i oljan på låg temperatur i en stor kastrull (rymmande ca 4 liter) tills den blir lite genomsinlig, under tiden kan du hacka vitkålen i strimlor om ca. 0,5cmx3cm. Häll i vitkålen när löken är genomskinlig och stek dessa tillsammans tills vitkålen blir genomskinlig.
Hacka under tiden hälften av rödbetorna i milimetertunna strimlor om 0,5cmx3cm, morötterna halveras och hackas i halvmånar som är ca2 mm tunna. Häll i kastrullen och stek i 10 minuter. Dela och hacka under tiden potatisarna i halvmånar, riv resten av rödbetorna, finhacka paprikan, hacka tomaterna i 0,5x0,5 cm kuber och häll i kastrullen tillsammans med passerade tomaterna, 1 liter vatten, buljongen, salt, peppar, lagerblad, dillfrön och de pressade vitlökarna. Låt koka i 20 min. Häll sedan i finhackad dill, citron, finhackad vårlök och 1 liter vatten till. Låt koka i 20 minuter.
Serveras med creme fraishe.
Kommentarer