Mammas ekologiska blomster-surdegsbröd efter saltåkvarns recept



Saltåkvarns Barsja bröd (Barsja var en rysk kvinna som hjälpte bagarmästaren på saltåkvarn en gång när han var sjuk)
Surdegsstart av Råg

Det här är recept på en surdegsstart av råg. Det är den som bor i kylskåpet och som du matar med en matsked rågmjöl och 0,5 dl vatten i veckan. När du vill göra surdeg, så tar du lite av denna start.
En surdegsstart kan hållas levande i många år - bara kom ihåg att mata den.
Utrustning: Rivjärn, Glas- eller plastburk med lock- ca 1 liter, Trägaffel.

Rågsurdegsstart steg 1 - DAG 1

Kom ihåg
Rågmjöl
200 g

En surdegsstart ska vara trögflytande. Är
Rårivna äpplen
100 g
den för fast så jäser den dåligt. Är den för
Vatten 45°
2-3 dl
lös så blir den för sur .
Temperaturen är viktig!
Gör så här
1. Blanda väl till en trögflytande smet i en burk. Fyll burken till max hälften!
2. Låt stå i 2-4 dagar vid 28-30°.
3. Rör eller skaka burken en till två gånger dagligen.
4. När den böjrar blubbla, är lätt syrlig och doftar friskt är det dags för steg 2.

Rågsurdegsstart steg 2 - DAG 3-5
Rågmjöl
150 g

Vetemjöl
50 g


Rågsurdeg:
Vatten 45° 4,5 dl
Rågmjöl 300 g (ca 4,5 dl)
Surdegsstart 20 g
Blanda alla ingredienser väl och låt jäsa i minst 12 timmar. Arbetstemperatur 29°.

Deg:
Rågsurdeg 750 g
Vatten 20° 2-2,5 dl
Vetemjöl 500 g (ca 8,5 dl)
Grahamsmjöl 200 g (ca 3,5 dl)
Havssalt 1 msk


Jag rekomenderar varmt att prova att baka surdegsbröd, man har alltid en liten surdegsgrund i kylen som man matar någon gång per vecka, det blir som en liten baby som man tar hand om och i gengäld ger den en ett fantastiskt bröd!

Kommentarer

Anonym sa…
Sv; Tack dina kommentarer betyder jätte mycket för mig =) Blir glad av dom så du hjälper mig...=) Kramar
Anonym sa…
Du och din mamma är fantastiskt chef!! Azusa
Yoko sa…
Tack! Men mamma är verkligen den bästa kocken! Jag är bara lekman!
Yoko sa…
Tack, vad glad jag blir att de hjälper....Kram!